Házi szennyvíztisztító rendszerek

Ezúton bemutatjuk a francia SOTRALENTZ által kifejlesztett, közel 30 éves gyártási múlttal rendelkező PLASTEPUR egyedi háztartási szennyvíz tisztító és elhelyező rendszert és ezen belül az családi házak, szállodák, panziók, kis- és közepes üzemek, stb. részére kifejlesztett EPURBLOC oldómedencéket, melyek olyan szennyvízcsatorna nélküli telkekhez alkalmazhatóak, ahol egyébként csak rendszeresen szippantandó zárt emésztő telepítésére lenne mód.

Az Európai Unió követelményeinek is megfelelő, ISO 9001 minősítésű, korszerű környezet- és költségkímélő egyedi házi szennyvízelhelyezési kislétesítmény rendszer, mely minden külső energiaforrás nélkül, gravitációs módon működik, a tisztított szennyvizet gyökérszinti altalajöntözés formájában hasznosítja és átlagos használat mellett 4-5 évenként igényel karbantartást, azaz egyszeri szippantást, szemben egy hasonló épület zárt emésztőjének szokásos kb. kéthetenkénti szippantásával.
Az épület, akár meglévő, akár új, egy vagy több családi ház, vagy több lakásos társasház, esetleg szálloda, étterem stb. is lehet, ill. párhuzamos telepítésekkel akár egy egész település a hagyományos beruházási és üzemeltetési költségek töredékéért.
A teljes alaprendszer részei egy "Performance" lebegőanyag szűrővel ellátott, ragasztás és hegesztés nélküli, nagy sűrűségű műanyagból egy darabból extrudált-fúvott oldómedence majd ezt követően egy gyökérzónás (30 cm termőföld takarásos) szikkasztó csőhálózat.
Az előtisztító oldómedencében baktériumos bomlással cseppfolyósodik a szennyvíz, majd lebegőanyag szűrés után kerül a megfelelően méretezett utótisztító termőföld-geotextilia-dréncső-kavics-homok szikkasztómezőre, mely utóbbi műszaki szükségszerűség szerint "Performance" szűrőanyaggal feltöltött csepegtető baktériumszűrő műanyag tartállyal is helyettesíthető. Minden műtárgy a rendezett terepszintre van telepítve, így csak a fedlapok látszanak a fűben, ezáltal a kert látványát sem befolyásolják.


A SOTRALENTZ termékek árai országosan egységesek. Az ingatlan és talajjellemzői konkrét ismerete nélkül, nagyságrendileg egy beüzemelt, kulcsrakészen átadott 4 főt kiszolgáló alaprendszer 550-600e Ft + beépítés, ágyazatköltség + földmunka.  Egyes munkarészek átvállalásával, mint pl. hazai anyagok beszerzése, földmunka, jelentős összeg megtakarítható igény szerint, ilyen esetekben is a műszaki irányítás és a tízéves szavatossági garanciához szükséges műszaki átvétel változatlanul a mi feladatunk. Bonyolultabb műszaki megoldásokat cégünkkel kell egyeztetni, mely esetekben természetesen az ár eltérő is lehet. Egy beüzemelt EPURBLOC alaprendszer többletköltségének megtérülési ideje egy hagyományos, vízzáró emésztő építési és üzemeltetési, azaz szippantási költségeihez viszonyítva kb. 2-2,5 év, de, figyelembe véve, hogy a víz öntözési újrahasznosításával költséges, ivóvíz minőségű vezetékes vizet tudunk megtakarítani így ez az idő kb. 1,5-2 évre csökken.


A telepítésengedély köteles, melyhez szaktervező megbízása szükséges.
A kislétesítmény termékcsalád 1993 óta rendelkezik KHVM, OVF Vízügyi Alkalmazási Engedéllyel (288. törzsk.sz.) és az ÁNTSz OrszágosTisztifőorvosi Hivatala engedélyével, majd hazánk 2004. május 1-én történt Európai Uniós csatlakozása után az Unió minden tagországában érvényes, legszigorúbb, jogszerű CE megfelelőségi jelöléssel.
500 m3/év vízhasználatig a tisztított szennyvíz telken belüli elszivárogtatása esetén helyi önkormányzati jegyzői hatósági engedély, vízminőség védelmi területen továbbá nyílt árokba, vagy esővíz csatornába vezetés esetén a szakhatóságok engedélyei is, valamint, élővízbe vezetéskor vízjogi engedély is szükséges.
A megfelelően méretezett (oldómedence minimális űrtartalma a napi összes vízfogyasztás háromszorosa) és üzemeltetett kislétesítményben nincs elromlani képes alkatrész, a medence tökéletesen víz és szagmentesen zárt, így akár az épületen belül is elhelyezhető ha az előírt egyéb feltételek teljesíthetőek, a baktériumos bomlás során keletkező hő révén a leghidegebb téli időszakban a szivárogtató mezőn is gond nélkül működik (az oldómedence lehetőleg 5 m-en belül legyen az épülettől, hogy a kiáramló szennyvíz télen ne hűljön le túlzottan mielőtt a meleg közegbe érne).
A PLASTEPUR ill. EPURBLOC termékek alapanyaga több generációt képes kiszolgálni, a szennyvízben keletkező kéndioxid és metán gázoknak tökéletesen ellenáll továbbá igen kis méreteinek és kis súlyának (EPURBLOC 2000 = 92 kg, ami kevesebb, mint egy tizede egy hasonló beton műtárgy súlyának) köszönhetően könnyen és gyorsan telepíthető. Az oldómedence nem igényel külön kőműves alapozást, csak 10 cm homokterítést és 20-20 cm oldalsó homokvisszatöltést.

A rendszer beindításakor az általunk beadagolt aktiváló baktérium a táptalajon folyamatosan szaporodik, de a szennyvízzel a medencébe túlzott mennyiségben bekerülhető anyagok (pl. antibiotikumok, fehérítő, hypo, duguláselhárító, cigaretta hamu stb.) szaporodást gátló hatása kiegyenlítésére BIO7 ENTRETIEN baktérium frissítő adalékanyagot szükséges havonta a WC-n át beöblíteni. Ilyen módon, - mint egyetlen üzemeltetési költség - egy 4-6 fős kislétesítmény karbantartó anyaga egy évre (1 kg, ill. 12 adag) fogyasztói ára 6-8000 Ft + ÁFA, azaz mindössze bruttó 6-700 Ft/hó !
A baktérium állomány és az oldómedence indokolatlan túlterhelésének elkerülése érdekében az úgynevezett "konyhamalac" használata nem célszerű.
Törvény alapján nem terheli talajterhelési díj fizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítményt (háztartási szennyvíztisztító rendszert) alkalmaz és közcsatorna nem áll rendelkezésére.

Kívánjuk élvezze Ön is a PLASTEPUR - EPURBLOC előnyeit és nem fogja megbánni, mint oly sokan mások sem mindenütt Franciaországban és szerte Európában.

 

Egy berendezés és egy technológiai sor kiválasztása az adott helyszín és különféle talajjellemző tényezők részletes elemzésének eredménye:
- talaj vízelnyelő képessége
- lehetséges elvezetések
- telek terepadottságai
- felvevő közeg rendeltetése

Az alábbi leírás lehetőséget ad a tájékozódásra, egy önálló szennyvíztisztító rendszer kiválasztásához. Minden esetben kérje ki a Vízügyi Hatóság, vagy a Polgármesteri Hivatal szakvéleményét, akik Önt hasznosan segíthetik és tájékoztathatják.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését egy saját szennyvíztisztító rendszer építése iránt, állunk folyamatos szives rendelkezésükre.

 

Tájékoztatjuk, hogy honlapunk u.n. cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melyek használatához kérjük hozzájárulását. Adatkezelési tájékoztató.

  Engedélyezem